Goede registratie kan langdurig ziekteverzuim voorkomen

Op de korte termijn bespaart het niet meteen op de eerste dag administreren van een ziekmelding misschien wat tijd. Maar let wel op, want op de lange termijn kan dit niet direct registreren een organisatie geld gaan kosten.

Een werknemer ziek melden kost een aantal administratieve handelingen. Er zijn daarom organisaties die een zieke werknemer niet meteen op de eerste werkdag ziek melden. Om te voorkomen dat ze deze administratieve handelingen allemaal verrichten voor slechts één dagje ziek zijn, wachten ze dan liever af. De gedachte is ‘misschien/hopelijk verschijnt de werknemer na één dag weer op de werkvloer’. Op de korte termijn bespaart deze tactiek misschien tijd, maar op de lange termijn kost dit een organisatie geld.

Goede registratie ziekteverzuim

Bij een werknemer die regelmatig kort verzuimt, is de kans namelijk groot dat hij op den duur een keer uitvalt vanwege langdurig ziekteverzuim. Daarnaast is de kans groot dat het frequente korte verzuim zich zal herhalen. Meldt een werknemer vaker dan drie keer per jaar kort ziek, dan kan dat wijzen op psychische klachten of dreigend langdurig verzuim. Om dit soort signalen tijdig te kunnen opvangen, is een goede registratie van het ziekteverzuim nodig. Zo kan een organisatie langdurig verzuim vóór zijn en de ziektekosten beperken.

Langdurig ziekteverzuim voorkomen

Meldt een werknemer zich regelmatig voor kortere periodes ziek, dan moet zijn leidinggevende met hem om tafel en proberen om het achterliggende probleem te achterhalen (tool). Misschien heersen er spanningen op de werkvloer waar de leidinggevende geen weet van heeft, vindt de medewerker zijn functie niet uitdagend genoeg meer (artikel) of is de werkdruk de laatste tijd erg opgelopen. Als de leidinggevende de reden voor het korte verzuim kan achterhalen, zijn maatregelen te nemen en zo langdurig ziekteverzuim te voorkomen.

BRON: RENDEMENT.NL