FNV opent meldpunt loonkloof voor vrouwen

Vakbond FNV heeft het meldpunt ‘geen smoesjes’ geopend, waar vrouwen kunnen melden dat zij vermoeden minder betaald te krijgen dan hun mannelijke evenknieën. Met het meldpunt wil FNV de loonkloof tussen mannen en vrouwen zichtbaar maken.

Over de precieze grootte van de loonkloof tussen mannen en vrouwen en de ontwikkeling ervan, is niet altijd overeenstemming. Zo becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eind 2023 dat het gecorrigeerde loonverschil (artikel) opnieuw was afgenomen, terwijl er volgens onderzoek van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit in 2023 juist sprake was van een toename. Wel zijn de onderzoeken het over één ding in elk geval eens: de loonkloof is er nog altijd.

Onderzoek naar loonkloof

FNV ontkracht op de pagina van het meldpunt verschillende ‘smoesjes’ waarmee werkgevers de loonkloof zouden rechtvaardigen. De vakbond ziet graag dat mannen transparant zijn over hun beloning naar collega’s, werkgevers onderzoek doen naar de loonkloof in hun organisatie en de overheid zorgt voor goede wetgeving over loontransparantie.

EU-richtlijn verplicht rapportage over beloningsverschillen

Wetgeving is in elk geval in de maak. In 2023 is een Europese richtlijn over beloningstransparantie aangenomen (artikel), die de EU-lidstaten uiterlijk op 7 juni 2026 moeten hebben omgezet in nationale wetgeving. De richtlijn verplicht werkgevers met minimaal 100 werknemers om periodiek te rapporteren over de beloningsverschillen in de organisatie. Als dit beloningsverschil hoger dan 5% is en hiervoor geen objectieve en genderneutrale verklaring is, moet de werkgever samen met de werknemersvertegenwoordigers een beloningsevaluatie uitvoeren en de loonkloof dichten, op straffe van onder andere (nader vast te stellen) boetes.
De richtlijn verplicht werkgevers (niet alleen grote) bijvoorbeeld ook om sollicitanten informatie te verstrekken over de aanvangsbeloning of de bandbreedte van die beloning, gebaseerd op objectieve, genderneutrale criteria voor de functie waarop ze solliciteren.

Nu al voldoen aan richtlijn

Werkgevers hoeven niet te wachten tot de EU-richtlijn wordt omgezet in nationale wetgeving, maar kunnen aan de hand van de volgende stappen al voldoen aan de verplichtingen van de richtlijn:

  • inventariseren van beschikbare data over de beloning van werknemers;
  • analyseren van de loonkloof op basis van die data;
  • rechtvaardigen van de loonkloof op basis van objectieve en genderneutrale criteria;
  • corrigeren van de loonkloof waar nodig;
  • informeren van werknemers en sollicitanten over de wijze waarop de beloning wordt vastgesteld.

Rechten van ondernemingsraad

Eerder dit jaar gaf ook het College voor de Rechten van de Mens al een aantal tips om gelijke beloning binnen de organisatie te realiseren.
De ondernemingsraad (OR) heeft verschillende bevoegdheden om loondiscriminatie tegen te gaan. Zo kan de OR via het instemmingsrecht bij het belonings- en functiewaarderingssysteem en het initiatiefrecht veel invloed uitoefenen op de beloningsverhoudingen binnen de organisatie.

BRON: RENDEMENT.NL