HR schendt borstvoedingsrecht werkneemster

Borstvoeding geven of kolven op het werk? Werkgevers houden vaak te weinig rekening met de wettelijke regels voor kersverse moeders.

Borstvoeding geven of kolven: vrouwen moeten dat in de eerste maanden gewoon kunnen doen op het werk. Voor werkgevers gelden er wettelijke regels om dit te faciliteren. Maar in weinig gevallen wordt er aan die regels voldaan. Dat blijkt uit onderzoek van 24Baby.nl onder 1667 moeders in loondienst. 53398-O7PUCO_verkleind

Borstvoeding geven, maar kolfruimte ontbreekt

Zo horen moeders een kolfruimte ter beschikking te hebben op het werk. Maar slechts een op de vijf vrouwen geeft aan die mogelijkheid daadwerkelijk te hebben. Sommige vrouwen stoppen daarom met het geven van borstvoeding na hun zwangerschapsverlof. 84 procent van de kolfruimtes voldoet bovendien niet aan de wettelijke eisen.

Dit zijn de wettelijke eisen waar een kolfruimte aan moet voldoen:

  • Het moet een rustige ruimte zijn.
  • De ruimte moet van binnenuit afsluitbaar zijn.
  • Er moet een stoel of bank staan waar je lekker op kunt zitten.
  • Er moet een koelkast zijn om de afgekolfde melk in te zetten.
  • Er moet voldoende verse lucht en mogelijkheid tot klimaatbeheersing zijn.
  • Er mogen geen risico’s zoals gevaarlijke stoffen en verontreinigingen zijn.

Regels voor borstvoeding op het werk

Om de onafhankelijkheid van werkende vrouwen te kunnen garanderen, schrijft de wet een aantal regels voor rondom borstvoeding en werk.

  • Tijdens de eerste negen levensmaanden van het kindje mag een vrouw kolven of voeden op het werk (kolfrecht).
  • Tot een kwart van de werktijd mag een vrouw gebruiken om te kolven of voeden. In deze tijd mag een vrouw ook naar huis om te kolven of voeden.
  • De werkgever is verplicht om deze tijd uit te betalen.
  • De werkgever moet zorgen voor een geschikte kolfruimte.

Het recht dat doorgaans wel wordt nageleefd, is het recht om gedurende de eerste negen levensmaanden van de baby te kolven of te voeden op het werk. In iets mindere mate wordt het recht nageleefd om naast de normale pauzes een kwart van de werktijd te besteden aan kolven of voeden.

Vrouw voelt zich bezwaard

Daartegenover schenden werkgevers een aantal regels flink. Zo krijgt een op de acht vrouwen niet (volledig) uitbetaald voor de tijd die zij nodig heeft om haar baby te voeden of te kolven. Daarnaast hebben vrouwen het recht om tussentijds naar huis te gaan om te kolven en/of te voeden, maar in de praktijk hebben vrouwen deze mogelijkheid zelden.

Maar het gaat er niet alleen om dat werkgevers borstvoedende werkneemsters niet faciliteren. 45 procent van de dames geeft aan vaak op onbegrip van hun werkgever en collega’s te stuiten. Daardoor voelen zij zich bezwaard om werktijd te besteden aan kolven of voeden.

Bron: PW de Gids

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *