Dat nachtwerk en werk in ploegendiensten niet goed is voor de gezondheid, is natuurlijk al langer bekend. Een detailonderzoek maakt nu duidelijk welke effecten wél aan nachtwerk en ploegendiensten zijn toe te schrijven, en welke niet.
Het werken in nacht- en ploegendiensten kan een behoorlijke impact op de gezondheid hebben. Dat blijkt vooral te leiden tot schadelijke effecten bij werknemers die dergelijke diensten langer dan tien jaar draaien. Hun kans op diabetes en obesitas was met 35-37% toegenomen. Volgens het onderzoek lag vooral slecht slapen ten grondslag aan de toegenomen kans op diabetes. Obesitas werd eerder veroorzaakt door een combinatie van de factoren weinig beweging, een ongezond voedingspatroon en slecht slapen. Het blijkt moeilijk om een gezonde leefstijl te volgen bij nachtdiensten. Groente en fruit eten schiet er vaak bij in. Ook roken mensen met nachtdiensten vaker.
Relatie nachtdienst en burn-out
Er bleek geen directe relatie te zijn tussen het werken in nacht- en ploegendiensten en burn-outklachten. Wat wél een rol speelt, is hoe iemand dit soort werk ervaart. Mensen die ontevreden waren met het werken in ploegendienst of die vonden dat het rooster grote negatieve gevolgen had voor hun privéleven, vertoonden die burn-outklachten juist weer eerder. Het onderzoek werd uitgevoerd door gezondheidsonderzoeker ZonMw, die veelal werkt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Bron: HR Rendement