Reizen van camping naar werk soms woon-werkverkeer

Een werknemer verblijft in de vakantie mogelijk voor langere tijd op een camping en reist vanaf daar naar zijn werk. In dit geval kan er sprake zijn van woon-werkverkeer en mag de werkgever soms onder voorwaarden een onbelaste reiskostenvergoeding geven.

Reizen tussen de woning of verblijfplaats van de werknemer en de arbeidsplek gelden als woon-werkverkeer. Wanneer de werknemer lang op een camping – of in een zomerhuisje of hotel – verblijft, kan de camping als verblijfplaats gezien worden. De werkgever mag de reizen van de werknemer tussen camping en werk dan onbelast vergoeden, voor maximaal € 0,23 per kilometer.

Werknemer brengt weekenden op de camping door

Of de camping wel of geen verblijfplaats is, hangt af van de situatie. Verblijft de werknemer alleen in de weekenden op de camping? Dan is de camping geen verblijfplaats.
De reizen naar kantoor op maandag en van kantoor op vrijdag zijn privéreizen, tenzij de reis specifiek gemaakt wordt op verzoek van de werkgever, bijvoorbeeld wanneer de werknemer onverwacht op kantoor moet zijn. Wanneer de werknemer echter een vaste onbelaste reiskostenvergoeding (infographic) ontvangt, hebben incidentele afwijkingen van de reiskilometers door het tijdelijke verblijf op de camping geen gevolgen.

Reizen vanaf verblijfplaats voor een langere periode

Verblijft de werknemer tijdens de zomermaanden de hele week op de camping en maakt hij iedere werkdag de reis van en naar kantoor? Dan kwalificeert de camping wel als verblijfplaats en kan de werkgever de kosten vrijgesteld vergoeden.
Er moet wel sprake zijn van ‘redelijkheid’. Wanneer de werknemer bijvoorbeeld uit privéoverwegingen op een camping verblijft die veel verder weg is van kantoor dan zijn woonplaats, is het mogelijk niet redelijk dat de werknemer een volledige vergoeding ontvangt.
Ook wanneer de werknemer niet rechtstreeks van de camping naar kantoor reist, omdat hij bijvoorbeeld nog langs huis gaat, worden reiskosten niet volledig vergoed. De kosten voor de omrijkilometers zijn in dat geval privé.

Meer lezen over dit onderwerp? Bekijk het artikel over reiskosten van werknemers in vakantietijd.

BRON: RENDEMENT.NL