Ieder jaar duikt de vraag weer op: zijn werknemers nou wel of niet vrij op 5 mei? En als werknemers moeten werken, hebben zij dan recht op een feestdagentoeslag? De antwoorden hangen af van de afspraken die in de cao of arbeidsovereenkomst staan.
Hoewel Bevrijdingsdag volgens de Rijksoverheid een officiële feestdag is, staat niet in de wet dat werknemers op deze dag vrij zijn. De meeste werknemers moeten op Bevrijdingsdag dan ook gewoon aan de slag. Wel is in veel cao’s opgenomen dat werknemers één keer in de vijf jaar vrij zijn op 5 mei. 2020 is zo’n lustrumjaar waarin veel werknemers vanwege een cao-afspraak niet hoeven te werken op 5 mei. Als een organisatie niet onder een cao valt of deze geen aparte bepalingen bevat, kan de werkgever zelf bepalen of werknemers vrij zijn. Ook het recht op een toeslag op feestdagen moet in de cao of arbeidsovereenkomst geregeld zijn. Staan hierin geen afspraken, dan geldt weer dat de werkgever de vrijheid heeft om dit zelf te bepalen.
Werknemer kan wel vakantiedag opnemen
Als een werknemer geen vrij heeft op Bevrijdingsdag, kan hij natuurlijk wel een vakantiedag opnemen. Voor het toekennen hiervan gelden de algemene regels: in principe moet de werkgever instemmen met het vakantievoorstel, tenzij hij gewichtige redenen heeft om niet akkoord te gaan. Zo’n reden is bijvoorbeeld dat de capaciteit van uw organisatie het niet toelaat dat een te grote groep werknemers tegelijk op vakantie gaat. Dit kan het geval zijn als veel werknemers in april en mei op vakantie willen, omdat in deze maanden veel andere feestdagen vallen waarop werknemers wel vrij zijn en ze hierdoor minder vakantiedagen hoeven op te nemen.
Bron: HR Rendement