Het coronavirus laat duidelijk zijn sporen na in het aantal verzuimmeldingen in maart. In de week van 16 tot en met 22 maart steeg het aantal meldingen maar liefst met 80%. Dit is nog nooit vertoond. Maar er bleek ook gedeeltelijk een misverstand mee te spelen.
ArboNed/HumanCapitalCare publiceerde een analyse van de bij hen binnengekomen ziekmeldingen van afgelopen maart. In deze periode steeg het aantal meldingen vanwege het coronavirus met 30%. Uitgesplitst naar het mkb was dat zelfs 60%, met een enorme piek in de week van 16-22 maart. En daarbij is het kort verzuim niet meegerekend. De arbodienstverlener kon deze verzuimcijfers verzamelen omdat er coronagerelateerde vragen aan de vragenlijst voor beter gemelde werknemers waren toegevoegd.
Onterechte ziekmeldingen
Voor een deel waren de ziekmeldingen (tool) onterecht. Omdat het advies was al thuis te blijven bij lichte verkoudheidsklachten, werden werknemers die hiermee te maken kregen, ook massaal ziekgemeld. Dat bleek echter onterecht, aldus ArboNed. Werknemers die geen klachten hebben waardoor ze hun werk niet kunnen doen, moeten ook niet worden ziekgemeld. Die regel geldt óók als iemand preventief thuis moet blijven maar daar niet zijn werk kan doen, zoals bijvoorbeeld een bouwvakker.
Geen scheiding werk-privé
Voorlichting hierover bracht het aantal ziekmeldingen al behoorlijk omlaag. Wel waarschuwt de arbodienstverlener vanwege het thuiswerken nu voor een toename van psychische klachten. Er is bijvoorbeeld geen scheiding meer tussen werk en privé (tool), waardoor mensen moeilijker kunnen omschakelen als ze een drukke of zelfs vervelende werkdag hebben gehad. Daardoor herstellen ze onvoldoende. Ook maken ze sneller langere werkdagen dan op kantoor.
Bron: HR Rendement